Potravinári ocenili najlepšie inovácie

Potravinárska komora Slovenska ocenila najlepšie inovácie v roku 2020

Bratislava 10. december 2020 – Potravinárska komora Slovenska zorganizovala tohto roku tretí ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. Potravinárske podniky sa uchádzali svojimi výrobkami o víťazstvo v šiestich kategóriách, ukázali svoje schopnosti a nadšenie pre potravinársky sektor a zároveň sa pochválili svojimi projektami zameranými na trvalú udržateľnosť. Napriek obmedzeniam v súvislosti s ochorením COVID-19, ktoré priniesli neočakávané situácie aj pre potravinársky sektor, odborná porota to mala tento rok znovu ťažkú situáciu, aby z prihlásených výrobkov vybrala tie najlepšie. PKS okrem hodnotenia produktov udelila ocenenie aj Osobnosti potravinárstva.

„Sme veľmi radi, že napriek obmedzeniam spôsobeným novým koronavírusom nám bolo doručených opäť veľké množstvo prihlášok zaujímavých inovácií v potravinách. Zároveň sme boli nadšení aj z prihlásených projektov zameraných na trvalú udržateľnosť, pretože ide o novú kategóriu v rámci našej súťaže,“ hovorí Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. „Na slovenskom trhu máme kvalitné aj inovované potravinové výrobky, ktorými sa ich výrobcovia môžu právom pochváliť. V čase, keď čoraz viac spotrebiteľov vyhľadáva kvalitné potraviny, za ktorými je zároveň aj príbeh spojený s trvalou udržateľnosťou, chceme našou súťažou vyzdvihnúť tých najlepších inovátorov a zároveň povzbudiť v inováciách ostatných výrobcov“, dodáva Jana Venhartová.

Celkovo bolo do súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska za rok 2020 doručených 83 prihlášok. Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva z akademickej a vedeckej obce spomedzi produktov vyberala tie, ktoré spĺňali všetky náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku, či soli.

„Sme presvedčení o tom, že úspešné potravinárske spoločnosti, ktoré inovujú svoje výrobky, majú čo ponúknuť nielen náročným spotrebiteľom. Zároveň chceme upriamiť pozornosť na skutočnosť, že aj potravinári považujú trvalú udržateľnosť za dôležitú súčasť svojho podnikania a v tomto smere vyvíjajú množstvo zaujímavých aktivít. Pevne veríme, že súťaž bude rovnako úspešná aj v nasledovných ročníkoch“, dodáva Jana Venhartová.

Nad súťažou o Cenu Potravinárskej komory Slovenska prevzalo aj v roku 2020 záštitu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Súťaž bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva hospodárstva SR v rámci dotačného programu na zvýšenie konkurencieschopnosti členov priemyselných klastrových organizácií.

Výsledky 3. ročníka Ceny Potravinárskej komory Slovenska za rok 2020:

V kategórii Inovatívny výrobok bolo tento rok prihlásených najviac výrobkov, preto sa porota vyhodnotiť v nej až 3 miesta.

Cenu v kategórii Inovatívny výrobok, a zároveň 1. miesto získala spoločnosť SVAMAN s pol. s r.o. s produktom Myjavský pršut z karé. Spoločnosť bola založená v roku 1991 v snahe nadviazať na tradíciu a remeselnú zručnosť mäsiarov. Sú jedným zo partnerov projeku Vyzreté mäso, ktorý plánujú rozvíjať aj v budúcnosti.

Na 2. mieste sa v tejto kategórií umiestnila spoločnosť McCarter a.s. s produktom RIO COLD PRESS GINGER SHOT apple. Ide o slovenskú výrobno-obchodnú spoločnosť založenú v roku 1997, ktorá je výrobcom renomovaných slovenských značiek nápojov Body&Future, Rio Fresh, Rio Fusion, Zeus a V12.

No a 3. miesto vo vyššie zmieňovanej kategórii obsadil výrobok s názvom Lily dezert z kyslej smatany 145g čoko-oriešok od spoločnosti Zvolenská mliekareň s.r.o., ktorá patrí k popredným mliekarenským výrobcom, pričom história výroby mliečnych výrobkov vo Zvolene siaha až do roku 1947.

Kategóriu Reformulácia roka vyhrala spoločnosť Danone spol. s r.o., so svojim výrobkom Activia Shot biely (Nature). História jogurtov Danone siaha až do roku 1919, kedy Isaac Carasso vyrobyl prvý jogurt a reagoval tak na na potreby španielskych detí trpiacich črevnou infekciou v povojnovom období.

V kategórii Inovácie v rámci potravín na osobitné výživové účely zvíťazila spoločnosť ZDRAVIE Z PECE, s.r.o. s produktom Bezlepkový chlieb. Zaujímavosťou na tejto spoločnosti je to, že vznikla z dôvodu zdravotných problémov jej zakladateľov, ktorí na ceste za zdravím objavili vo svete  obilie, ktoré vracia do sveta pekárstva zdravie.

V kategórií Trvalá udržateľnosť dominovala spoločnosť Nestlé Slovensko s.r.o., ktorá získala prvé miesto za projekt Nestlé Garden Gourmet. Nestlé Garden Gourmet je značka spájajúca lásku k rastlinám, prírode a chutnému jedlu. V jej portfóliu sú bezmäsové výrobky na bázi sójových a pšeničných bielkovín. Obaly výrobkov Garden Gourmet sú plne recyklovateľné.

Tretí ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska sme uzatvorili udelením ocenenia v kategórii Osobnosť potravinárstva, ktoré v roku 2020 získal pán Peter Száraz zo spoločnosti TOMATA spol. s r.o.,  a to za prínos k rozvoju potravinárstva v Slovenskej republike. Pán Száraz pracoval celý svoj život v konzervárenskom odvetví, po Nežnej revolúcií začal podnikať od „nuly“, pričom za tridsať rokov vybudoval v Kolárove úspešnú firmu s tradíciou výroby pretlakov, kečupov, horčíc a ostatných konzervárenských výrobkov. Je držiteľom niekoľkých ocenení za technickú tvorivú činnosť.

Viac informácií o súťaži nájdete tu: www.cenapks.sk

Facebook
LinkedIn