Bratislava 1. augusta 2025: Potravinárska komora Slovenska aj tento rok ocení najlepšie potravinárske inovácie. Spúšťa prihlasovanie do 8. ročníka súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska za rok 2025. Potravinári môžu prihlásiť svoje inovatívne potravinárske výrobky, projekty zamerané na udržateľný spôsob výroby, či spotreby potravín, obohatené výrobky, ale aj komunikačné edukačné kampane pre spotrebiteľov. Súťaž je otvorená pre všetky potravinárske podniky so sídlom v Slovenskej republike. Zároveň prijímame nominácie na ocenenie Osobnosť potravinárstva.
Po úspešných siedmich ročníkoch vyhlasujeme ôsmy ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. V súčasnosti sa kladie väčší dôraz na inovácie v potravinách, zavádzanie inovatívnych technológií, spoluprácu s vedeckou obcou a prenos vedeckých poznatkov do praxe a to aj v oblasti inovatívnych obalov, či znižovania potravinového odpadu. Cieľom súťaže je motivovať potravinársku obec a vyzdvihnúť úspešné príbehy inovácií či významných počinov v rámci trvalej udržateľnosti.
V roku 2025 Potravinárska komora Slovenska (PKS) otvára celkovo tri kategórie:
A/ Inovatívny výrobok
B/ Trvalá udržateľnosť
D/ Osobnosť potravinárstva
„Spotrebitelia si dnes viac než kedykoľvek predtým všímajú, ako potraviny ovplyvňujú ich zdravie a životné prostredie. Potravinárska komora Slovenska preto už po ôsmykrát vyhlasuje súťaž, ktorá oceňuje inovácie a udržateľnosť v potravinárstve. Ak máte výrobok alebo projekt, ktorý zodpovedá súčasným trendom a potrebám a očakávaniam spotrebiteľov, ste úspešní aj v zahraničí, neváhajte sa prihlásiť,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka PKS.
Prihlášky do súťaže je možné podať v termíne do 31. októbra 2025. Odborná komisia bude aj tento rok hodnotiť jednotlivé výrobky, pre ktoré sú stanovené náročné podmienky, pokiaľ ide o spôsob spracovania potravín, netradičnú receptúru výrobku, či spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu vlastností potraviny. Potravinárske podniky môžu do súťaže prihlásiť aj svoje projekty trvalej udržateľnosti, zamerané napríklad na šetrnosť vo vzťahu k spotrebe vody a energie, znižovanie uhlíkovej stopy, komunikačné kampane voči spotrebiteľom či reformulované výrobky. Zároveň prijímame nominácie na ocenenie významných osobností potravinárstva. Výsledky súťaže budú vyhlásené do 31. 12. 2025.
Podpore inovácií a pomoci potravinárskym podnikom na zavádzanie inovácií sa Potravinárska komora Slovenska venuje už niekoľko rokov. PKS pripravila pre potravinárske podniky praktickú príručku, ktorej cieľom je ukázať celý proces zavádzania inovácií v podniku a všetky aspekty, ktoré je potrebné pri zavádzaní inovácií zvážiť. V podpore inovácií a inovatívnych technológií v potravinárstve však stále zaostávame za zahraničím.
„V Slovenskej republike máme potenciál vyrábať inovatívne výrobky, o ktoré je v zahraničí záujem. Aby však zostali potravinári konkurencieschopní voči zahraničným výrobcom, potrebujeme výrazným spôsobom podporiť inovácie a ich presadenie sa na slovenskom trhu, ale aj v zahraničí. Na výraznú podporu produkcie inovatívnych potravín by sa malo pamätať aj pri prerozdeľovaní finančných prostriedkov v rámci rezortu pôdohospodárstva“, uzatvára Jana Venhartová, riaditeľka PKS.
Viac informácií o súťaži sa nachádza na internetovej stránke www.cenapks.sk
Na fotografii sú víťazi súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska za rok 2024.