V Bratislave, 9.8.2024: Uvoľnenie podmienok na odbornú spôsobilosť zamestnancov u podnikateľov, ktorí uskutočňujú epidemiologicky závažné činnosti, pomôže aj výrobcom potravín. Minister športu a cestovného ruchu SR Dušan Keketi avizoval pred časom zmenu legislatívy, ktorá ma zjednodušiť zamestnávanie pracovnej sily v gastro sektore. Uvedená zmena však pozitívne ovplyvní aj výrobcov potravín.
Podmienka dispozície osvedčenia na vykonávanie epidemiologicky závažných činností, ktorá vyplýva zo zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, predstavuje nadbytočnú administratívnu záťaž a náklady pre podnikateľské subjekty, nakoľko získanie osvedčenia v súčasnosti stojí cca. 70 eur na zamestnanca. Zároveň sa čakacia doba na získanie osvedčenia pohybuje radovo niekoľko týždňov až mesiacov.
„Potravinári sa podobne ako gastro sektor potýkajú s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, pričom povinnosť osvedčenia sa vzťahuje aj na zamestnancov, ktorí v danej prevádzke vôbec neprichádzajú do kontaktu s nebalenými potravinami, napríklad zamestnanci administratívy “,hovorí Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.
V rámci návrhov na odstraňovanie administratívnej záťaže a tým aj zbytočných poplatkov pre podnikateľov Potravinárska komora Slovenska sa už dlhodobo zasadzuje za zmenu príslušnej legislatívy. Novela zákona, ktorý ustanoví povinnosť osvedčenia, resp. príslušného vzdelania len pre vedúceho zamestnanca danej prevádzky potravinárskeho podniku, pomôže podnikateľom nielen v gastro sektore, ale aj pri výrobe a predaji potravín.
„Spotrebitelia sa nemusia obávať, že by zmena legislatívy znížila kvalitu a bezpečnosť potravín. Už v súčasnosti zákon o potravinách ustanovuje prevádzkovateľom potravinárskych podnikov povinnosť zabezpečiť, aby zamestnanci, ktorí prichádzajú priamo alebo nepriamo do styku s potravinami, boli poučení a vyškolení o hygiene potravín v rozsahu primeranom pracovným činnostiam, ktoré vykonávajú“, uzatvára Jana Venhartová.