Potravinárska komora Slovenska odovzdala ocenenia za najlepšie inovácie v roku 2020

Bratislava 1. október 2021 – Potravinárska komora Slovenska zorganizovala v roku 2020 tretí ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. Potravinárske podniky sa uchádzali svojimi výrobkami o víťazstvo v šiestich kategóriách, ukázali svoje schopnosti a nadšenie pre potravinársky sektor a zároveň sa pochválili svojimi projektami zameranými na trvalú udržateľnosť. Napriek obmedzeniam v súvislosti s ochorením COVID-19, ktoré priniesli neočakávané situácie aj pre potravinársky sektor, odborná porota mala opäť ťažkú situáciu, aby z prihlásených výrobkov vybrala tie najlepšie. PKS odovzdala ocenenia víťazom na Valnom zhromaždení dňa 30. septembra 2021.

Celkovo bolo do súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska za rok 2020 doručených 83 prihlášok. Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva z akademickej a vedeckej obce spomedzi produktov vyberala tie, ktoré spĺňali všetky náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku, či soli.

Cenu v kategórii Inovatívny výrobok, a zároveň 1. miesto získala spoločnosť SVAMAN spol. s r. o. s výrobkom Myjavský pršut z karé. Na 2. mieste sa v tejto kategórií umiestnila spoločnosť McCarter a.s. s produktom RIO COLD PRESS GINGER SHOT apple. Tretie miesto získal výrobok s názvom  Lily dezert z kyslej smotany 145g čoko-oriešok od spoločnosti Zvolenská mliekareň s.r.o.

V kategórii Inovácie v rámci potravín na osobitné výživové účely dominovala spoločnosť ZDRAVIE Z PECE, s.r.o. s produktom Bezlepkový chlieb.

Kategóriu Reformulácia roka vyhrala spoločnosť Danone spol. s r.o. so svojim výrobkom Activia Shot biely (Nature).

Víťazom v kategórií Trvalá udržateľnosť sa stala spoločnosť Nestlé Slovensko s.r.o. za projekt Nestlé Garden Gourmet.

Ocenenie Osobnosť potravinárstva za rok 2020 získal Ing. Peter Száraz zo spoločnosti TOMATA spol. s r. o. a to za prínos k rozvoju potravinárstva v Slovenskej republike. Ocenenie bolo odovzdané in memoriam.

„Na slovenskom trhu máme kvalitné aj inovované potravinové výrobky, ktorými sa ich výrobcovia môžu právom pochváliť. V čase, keď čoraz viac spotrebiteľov vyhľadáva potraviny, za ktorými je zároveň aj príbeh spojený s trvalou udržateľnosťou, chceme našou súťažou vyzdvihnúť tých najlepších inovátorov a zároveň povzbudiť v inováciách ostatných výrobcov“, uvádza Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. „Do konca októbra je možné poslať prihlášku už do štvrtého ročníka súťaže o Cenu PKS, opäť v šiestich kategóriách. Už teraz sa tešíme na všetky nominácie“, dodáva Jana Venhartová.

Pravidlá súťaže, ako aj prihlášky do súťaže sú dostupné na stránke www.cenapks.sk .

Facebook
LinkedIn