Potravinárska komora Slovenska sa dlhodobo podieľa na tvorbe a rozvoji vzdelávacej politiky v sektore potravinárstva. Riaditeľka PKS Jana Venhartová zastáva funkciu predsedníčky Sektorovej rady pre potravinárstvo, ktorá sa v rámci Aliancie sektorových rád pravidelne stretáva pri odborných diskusiách týkajúcich sa potrieb trhu práce a ich prepojenia na vzdelávací systém.
Jedno z takýchto stretnutí sa uskutočnilo dnes, 16. júla 2025, a bolo zamerané na nastavenie systému vzdelávania dospelých a akreditácie vzdelávacích programov pre profesie kuchár/kuchárka, cukrár/cukrárka, pekár/pekárka a čašník/servírka. Stretnutie organizovala Aliancia sektorových rád.
Diskutovalo sa o aktualizácii kariet kvalifikácií, ktoré sú základným predpokladom pre akreditáciu vzdelávacích programov a overovanie výstupov vzdelávania podľa nového zákona č. 292/2024 Z. z. o vzdelávaní dospelých. Cieľom je zosúladiť kvalifikačné štandardy s aktuálnymi potrebami trhu práce, čím sa posilní odborná spôsobilosť absolventov a ich uplatniteľnosť v tzv. remeselných živnostiach.
Za Sektorovú radu pre potravinárstvo sa na stretnutí zúčastnili:
- Jana Venhartová – predsedníčka rady, riaditeľka PKS,
- Ľuboslav Blišťák – tajomník rady,
- odborné garantky pani Lopúchová a pani Vyšovská.
Téma vzdelávania a kvalifikácií je kľúčová pre budúcnosť potravinárskeho sektora a PKS bude aj naďalej aktívne prispievať k jej formovaniu.


